• Forord

  • Renovasjonsordningen i Drammensregionen

  • Administrasjonens arbeid

  • Årsberetning og regnskap

  • Eiermelding fra styret i RfD

  • Miljørapport

Utskriftsvennlig versjon

Styrets årsberetning for 2016

Les årsberetning

Regnskapet for 2016

Les regnskapet
Utskriftsvennlig versjon

Styrets årsberetning for 2016

1. Styrets sammensetning

Styret har i 2016 bestått av:

George Fulford,
styrets leder
André Tangerud,
nestleder
Kari Solberg Økland,
styremedlem
Per Håvard Kleven,
styremedlem
Anne Kristine Teigen,
styremedlem
Gry Nessjøen,
ansattes observatør

Det er avholdt 8 styremøter i 2016.

2. Oppsummering og kort om virksomheten

Renovasjonsselskapet for Drammensregionen IKS (RfD) har ansvar for innsamling og behandling av husholdningsavfall fra innbyggerne i ni kommuner. Dette er en lovpålagt kommunal oppgave som selskapet utfører etter delegasjonsvedtak fra eierkommunene.

Selskapet har i 2016 hatt lavere investeringer enn foregående år, siden to store byggeprosjekter ble fullført i 2015. Det har i 2016 vært utlyst flere store anbudskontrakter innenfor innsamling og avsetning av avfall. Ved alle nye kontrakter har det vært stor fokus på miljø og videreutvikling av tjenestetilbudet.

Regnskapet for 2016 viser et økonomisk resultat som er bedre enn budsjett. Dette gir en lavere belastning på selvkostfondet enn planlagt. Med bakgrunn i tidligere overskudd og økende selvkostfond ble renovasjonsgebyret for 2016 satt lavere enn kostnaden til renovasjonstjenesten. Det ble budsjettert med et underskudd. Dette er i henhold til retningslinjer for selvkost og skal bidra til å redusere selvkostfondet.

Selskapet har i 2016 flyttet til nye kontorlokaler på Grønland 1 i Drammen.

3. Representantskap

Representantskapet består av politisk valgte representanter fra hver av de ni eierkommunene. Ordfører i Nedre Eiker, Bent Inge Bye, er leder av representantskapet for inneværende periode. Det har vært avholdt to møter i representantskapet i 2016, hvorav et av møtene ble kombinert med besøk på biogassfabrikken «Den Magiske fabrikken».

4. Eierforhold, selskapsform og formål

Renovasjonsselskapet for Drammensregionen IKS (RfD) er organisert som et interkommunalt selskap. Selskapet eies av kommunene Drammen, Hurum, Lier, Modum, Nedre Eiker, Røyken, Sande, Svelvik, og Øvre Eiker. Selskapets forretningskontor er i Drammen.

Selskapet skal oppfylle kommunenes forpliktelser knyttet til husholdningsavfall etter Forurensningsloven, gjeldende selskapsavtale og eierstrategi.

Eierstrategien er blitt revidert i 2016. En arbeidsgruppe bestående av en representant fra hver kommune har med ekstern bistand gjennomført en analyse av foretaket, evaluert tjenestetilbudet og gjennomgått eierstyringen. Forslag til ny eierstrategi ble fremlagt for kommunestyret i de ni eierkommunene høsten 2016 og er nå vedtatt av alle kommunene. Noen av endringene i den nye eierstrategien er at:

  • Formålet er utvidet til også å kunne omfatte offentlige formålsbygg.
  • Selskapet kan få delegert nye oppgaver, som eksempelvis drift av avfallsløsninger på offentlige utfartssteder.
  • Det er gjort flere viktige presiseringer vedrørende etikk og miljø.
  • Standardtjenesten skal baseres på et felles selvkostregnskap.

Eierkommunenes hovedformål med sitt eierskap i RfD er å sikre bolig- og fritidseiendommene, skoler og barnehager og, hvis ønskelig, andre offentlige formålsbygg for alle eierkommunene:

  • Et fremtidsrettet og bærekraftig tjenestetilbud, som vektlegger eierkommunenes ambisjoner om reduserte utslipp av klimagasser, og som er tilrettelagt for kildesortering og gjenvinning av ressursene i avfallet.
  • Et brukervennlig, fleksibelt og likeverdig tjenestetilbud for alle innbyggere, som på en positiv måte stimulerer til bærekraftige holdninger og adferd. Et vesentlig ledd i tjenestetilbudet er aktiv og målrettet informasjon.
  • Et kostnadseffektivt tjenestetilbud, basert på samarbeid og stordrift, til konkurransedyktige priser.

Styret vil i 2017 gjennomgå selskapsstrategien og legge frem et forslag til behandling i representantskapet høsten 2017. Selskapsstrategien vil ta utgangspunkt i nasjonale og lokale avfallsstrategier samt forventninger fra eierne, slik det er nedfelt i gjeldende eierstrategi og selskapsavtale.

For driftsåret 2016 har styret lagt til grunn selskapsstrategien for 2014-17, som ble vedtatt av representantskapet i 2013. Styret legger stor vekt på å balansere målstyringen mellom de ulike forventningene til selskapet, og søker å optimalisere forholdet mellom miljø, tjenestetilbud og kostnader. Dette er vektlagt i selskapets forretningside:

RfD skal tilby miljøvennlig, brukervennlig og kostnadseffektiv renovasjon for innbyggerne og kommunene i Drammensregionen.

Selskapet har fastlagt strategiske mål basert på de tre begrepene i forretningsideen:

  • RfD skal tilby en miljøvennlig renovasjonstjeneste
  • RfD skal tilby en brukervennlig renovasjonstjeneste
  • RfD skal tilby en kostnadseffektiv renovasjonstjeneste

Styret rapporterer oppnåelse av disse målene hvert år til selskapets eiere.

Selskapet har fastsatt etiske regler for virksomheten.

5. Selskapets virksomhet

Renovasjonstjenesten omfatter innsamling, transport og behandling av husholdningsavfall fra 85 000 husstander og 5 000 hytter, samt driftsansvar for syv gjenvinningsstasjoner. Frem til 2015 hadde RfD også ansvar for drift av returpunkter, men disse er nå nedlagt.

RfD har en begrenset virksomhet med innsamling og behandling av næringsavfall. Avfall fra skoler og barnehager er i henhold til gjeldende forskrift definert som næring.

Selskapet forestår ikke selv produksjon av renovasjonstjenestene, men det benyttes underleverandører etter forutgående anbudskonkurranser, slik at det i sum bygges opp et godt renovasjonstilbud til husstandene.

6. Redegjørelse for fortsatt drift

Forutsetningen for fortsatt drift er til stede og årsregnskapet for 2016 er satt opp under denne forutsetning.

Omfanget av næringskunder er lavt, og representerer etter styrets vurdering en ubetydelig økonomisk risiko. Regnskapsførsel knyttet opp til næringskunder holdes adskilt fra selvkostregnskapet for husholdningsavfall.

7. Arbeidsmiljø og likestilling

Selskapet hadde ved årets utgang 22 ansatte, 15 kvinner og 7 menn.

Det arbeides løpende med arbeidsmiljø og sykdomsforebyggende tiltak. Det er inngått avtale med St. Joseph Bedriftshelsetjeneste for å få bistand til dette arbeidet. RfD er en IA bedrift. Det har ikke inntrådt skader eller ulykker i 2016.

Selskapet tilstreber likestilling mellom kjønnene, og det praktiseres lik lønn for likt arbeid hensyntatt alder og erfaring. Av styrets fem medlemmer er det tre menn og to kvinner. Ansattes observatør i styret er kvinne. Av ledergruppens fire medlemmer er det to kvinner og to menn. Det er ikke iverksatt særskilte tiltak i forbindelse med likestilling, da dette ivaretas av den daglige driften.

I rekruttering og annen personalforvaltning ivaretar selskapet forutsetningene i likestillingsloven og diskrimineringsloven.

Arbeidsmiljø og samarbeidsforhold i bedriften er godt. Totalt sykefravær utgjør 4,3 prosent, som er en halvering fra året før. 2,5 prosent er korttidsfravær, mens 1,8 prosent er langtidsfravær. Langtidsfraværet er ikke relatert til forhold på arbeidsplassen.

8. Miljørapportering

Den daglige virksomheten skjer ved ordinær kontordrift. Kontordriften forurenser ikke det ytre miljøet. RfD er Miljøfyrtårnsertifisert som kontorbedrift.

Det benyttes underleverandører for å levere en samlet renovasjonstjeneste, og det er et betydelig transportinnslag i dette arbeidet. Ved anbudskonkurranser stilles krav til gode og rasjonelle transportløsninger hvor fornybart drivstoff, redusert støy og minimale utslipp tillegges betydelig vekt. Ved innsamlingskontrakten som ble utlyst i 2016 ble det stilt krav til bruk av fornybar energi på renovasjonsbilene.

Sluttbehandling av innsamlet avfall skjer etter anbudskonkurranser. I anbudene stilles det krav til gode og miljøvennlige løsninger, og optimal ressursutnyttelse.

RfD har utarbeidet en egen miljørapport med klimaregnskap for 2016. Her omregnes både positiv og negativ påvirkning på miljøet til CO2-ekvivalenter. Selskapets virksomhet bidrar positivt til reduserte utslipp gjennom utnyttelse av ressursene i avfallet. Modellen som er lagt til grunn for miljøregnskapet gir også beslutningsstøtte for vurdering av endringer i tjenesten sett ut fra et miljø- og klimaperspektiv.

Styret prioriterer aktivt å realisere de miljømål som eiere og samfunn setter for selskapets virksomhet. Dette skjer blant annet ved å videreutvikle kildesorteringsordningen som tilbys innbyggerne.

9. Samfunnsansvar

Selskapet søker å opptre samfunnsansvarlig innenfor områder som arbeidsgiverpolitikk, etikk og deltakelse i kompetanseutvikling innen selskapets kjernevirksomhet. Samfunnsansvaret er en integrert del av selskapets virksomhet og ansvaret uttrykkes gjennom de strategier, tiltak og aktiviteter som RfD planlegger og gjennomfører. Samfunnsansvar kommer til uttrykk for hvordan vi forvalter de ressurser vi disponerer og vår dialog med ansatte, eiere, kunder, lokalsamfunn og øvrige interessenter. Selskapet har vedtatt etiske retningslinjer som er gjeldende for alle ansatte og tillitsvalgte.

RfD stiller relevante krav til arbeidsmiljø og arbeidsvilkår hos bedrifter som utfører oppdrag på vegne av selskapet. Ved innsamlingskontrakten som ble utlyst i 2016 ble det blant annet stilt krav til relevant tarifflønn samt konkrete bestemmelser om HMS, arbeidstid og fortrinnsrett.

10. Kundefokus og brukervennlighet

Selskapet legger stor vekt på at tjenestetilbudet skal være brukervennlig, slik at det skal være enklest mulig for innbyggerne å kildesortere og ta miljøvennlige valg.

Tjenestetilbudet i Drammensregionen fungerer generelt godt, og de fleste innbyggerne er flinke til å sortere avfallet sitt. Selskapet anser allikevel at det fortsatt ligger et potensial for bedre sortering i husholdningene, og driver løpende med kampanjer og holdningsskapende arbeid.

Selskapet har innført henteordning for glass- og metallemballasje som er blitt godt mottatt i alle kommuner. Dette har vært et viktig bidrag til økt utsortering og bedre miljøgevinst. Innsamlet mengde glass- og metallemballasje har økt med omtrent 61 prosent siden 2014, da innsamlingen foregikk via returpunkter.

De nye gjenvinningsstasjonene i Røyken og Lier blir svært godt mottatt, og har fått økt besøk. Byggeprosjektene har vært krevende og har krevd mye ressurser, men har også ført til at innbyggerne i større grad benytter tilbudet i sin egen kommune.

I tråd med samfunnsutviklingen og myndighetenes politikk legger selskapet opp til økende bruk av elektronisk kommunikasjon med kundene. Det er blant annet utviklet app og SMS-baserte løsninger for hentedager, som erstatter behovet for kildesorteringskalender på papir. En enkel oversikt på papir tilbys til innbyggere som ikke er brukere av elektroniske løsninger.

I kundedialogen blir det lagt stor vekt på å få frem budskapet om hva avfallet blir til, og hvilken miljøgevinst gjenvinning har.

11. Redegjørelse for årsregnskapet og finansiell risiko

Resultatet for 2016 viser et underskudd som er planlagt med bakgrunn i at selskapet har store opparbeidede selvkostfond fra tidligere år. Resultatet er bedre enn vedtatt budsjett og i samsvar med de prognoser styret har forholdt seg til gjennom året.

Årsregnskapet for 2016 er gjort opp med et underskudd etter skatt på kr 7 155 226. Det budsjetterte resultatet var et underskudd etter skatt på kr 13 690 808. Det positive resultatavviket skyldes at inntektene har vært høyere enn budsjettert, samt at varekostnader har vært lavere enn budsjettert. En medvirkende årsak til reduserte varekostnader er at avfallsmengdene har gått ned med ca. 3 prosent.

Sum driftsinntekter utgjør kr 236 429 862 som fordeler seg slik:

• salgsinntekt kr 214 782 354
• annen driftsinntekt kr 21 647 508

Salgsinntektene er gebyrer som innbetales av den enkelte abonnent i de ni eierkommunene. Gebyrene ble satt ned i 2013 for å redusere opparbeidede selvkostfond, og tilbakeføre midlene til innbyggerne. I 2016 økte gebyrene i gjennomsnitt med 5 prosent. Kostnaden til renovasjon dekkes fortsatt ikke fullt ut av renovasjonsgebyret, men finansieres delvis av tidligere opparbeidet selvkostfond.

Annen driftsinntekt utgjør hovedsakelig salg av papp og papir, plast, glass og metall. Disse prisene følger internasjonale markedspriser, som har vært fallende.

Underskudd på selvkostregnskapet utgjør kr 11 973 818, mens det budsjetterte underskuddet var kr 18 217 156. Dette beløpet belastes selvkostfondet, som utregnes separat for hver enkelt kommune.

Det samlede selvkostfondet for husholdninger utgjør kr 42 798 323. Selskapet er i en fase hvor selvkostfondet gradvis reduseres gjennom planlagte underskudd. Renovasjonsgebyrene dekker ikke fullt ut den reelle kostnaden til renovasjon. Dette må i kommende år gjenspeiles i renovasjonsgebyrene, og er hensyntatt i selskapets økonomiplan.

Selskapet har fra 2015 innført et selvkostfond for farlig avfall fra næring, med et samlet resultat på kr -551 005.

RfD har overtatt et økonomisk ansvar fra kommunene til etterdrift av deponier hvor det tidligere har vært deponert husholdningsavfall. Selskapet gjennomfører beregninger basert på inngåtte kontrakter og oppdaterte tall fra kommunene. Siden dette er fremtidige kostnader hvor forpliktelsen allerede er påløpt, er styrets vurdering at det er riktig å avsette for forpliktelsene i regnskapet. Avsetning til etterdrift deponier viser for 2016 en fremtidig forpliktelse på kr 15 691 077.

Selskapet endret prinsipp for føring av pensjonsforpliktelser i 2014. Det gjøres en løpende utgiftsføring og balanseføring av pensjonsforpliktelser. Etter styrets vurdering gir dette bedre samsvar mellom regnskapet og selskapets reelle forpliktelser. Endringer i pensjonsforutsetninger gjør at forpliktelsen er økt med kr 291 881 i 2016, noe som gir tilsvarende økte kostnader.

Årets resultat fra næringsabonnenter, justert for selvkostrenter og kalkulatoriske renter utgjør kr 4 818 592 etter skatt, og foreslås overført til annen egenkapital.

Styret vurderer at selskapets økonomiske og finansielle stilling er tilfredsstillende, og mener at årsregnskapet gir et rettvisende bilde av selskapets eiendeler og gjeld, finansielle stilling og resultat.

Styret mener at den forretningsmessige og finansielle risiko for selskapets virksomhet er lav.

Etter styrets oppfatning gir det fremlagte resultatregnskap og balanse med tilhørende noter fyllestgjørende informasjon om driften og stillingen ved årsskiftet.

Det er ikke inntrådt forhold etter årsskiftet som har betydning for bedømmelsen av årsregnskapet for 2016.

12. Fremtidsutsikter

En helhetlig utredning av fremtidig innsamlings-, sorterings- og mottakssystem for avfall ble vedtatt av representantskapet 4.12.2012. Det ble besluttet modernisering og kapasitetsøkning på mottaksanleggene samt endringer i innsamlingssystemer og kommunikasjonstiltak. Disse tiltakene er selskapet godt i gang med gjennomføringen av, og de vil være førende for virksomheten i flere år fremover.

De viktigste tiltakene fra «Fremtidens kildesortering i Drammensregionen» er:

  1. Bygge tre nye gjenvinningsstasjoner og ruste opp de fire øvrige.
  2. Bygge to omlastingsstasjoner, gjerne adskilt fra gjenvinningsstasjonene.
  3. Innføre henteordning for glass- og metallemballasje.
  4. La innsamling av klær og sko håndteres av andre aktører, men fortsatt ta det imot på gjenvinningsstasjonene.
  5. Legge ned returpunktene og erstatte dem med nye løsninger.
  6. Prioritere bruk av nedgravde løsninger i større grad.
  7. Bidra til bedre lokal utnyttelse av ressurser.
  8. Satse på fremtidsrettet brukerkommunikasjon.

Flere av disse tiltakene er nå gjennomført, men det gjenstår arbeider som vil bli realisert de nærmeste årene. Det skal bygges gjenvinningsstasjoner i Drammen og Eiker, og de mindre gjenvinningsstasjonene skal rustes opp. Det skal også bygges ny omlastingsstasjon sentralt i området.

Fra Miljødirektoratet er det kommet presiseringer om at alle kommuner er pålagt å tilby hytterenovasjon. RfD er godt i gang med dette, og det arbeides med å utvide dagens tilbud om hytterenovasjon, også i de kommuner som ikke har dette i dag.

Renovasjonsforskriften, som regulerer innbyggernes plikter og rettigheter i forhold til renovasjonsordningen, skal revideres og samordnes. Formålet med revideringen er at alle kommuner skal få likelydende renovasjonsforskrift, og at denne er oppdatert til dagens tjenestetilbud og regelverk. Målet er å fremlegge denne for politisk behandling i alle kommunestyrer før sommeren 2017.

Kontrakten for innsamling av avfall har nylig vært på anbud og har oppstart i mai 2017. Med tanke på de utfordringer som etter hvert er kjent fra Oslo og flere andre steder blir det lagt stor vekt på at implementeringen skal gjennomføres uten ulempe for brukerne. Dette er en komplisert og krevende oppgave, men dialogen med leverandøren er god og oppgaven vil få sterk fokus. Samtidig som hensynet til brukerne skal ivaretas er det lagt stor vekt på miljø og samfunnsansvar. Det vil bli fulgt nøye med på at ansattes rettigheter ivaretas på en god måte. Det er stilt krav til bruk av biogass på nye kjøretøy, som tas i bruk fra mai 2017.

Styret vil i kommende år bruke tid og ressurser til gjennomføring av tiltakene, med sikte på å oppnå en enda mer miljøvennlig, brukervennlig og kostnadseffektiv renovasjonsordning. Alle endringer vil foregå i samråd med kommunene, og det legges vekt på en god prosess med særlig vekt på kommunikasjonstiltak.

13. Eierstyring og selskapsledelse

RfD forvalter og drifter en lovpålagt ordning på vegne av eierkommunene, som igjen er knyttet til nasjonale og internasjonale bestemmelser. Dette er rammebetingelser som vil legge viktige føringer når selskapsavtale og selskapsstrategi skal gjennomgås i 2017.

Styret mener at selskapet har en tilfredsstillende organisasjon og ledelse sett opp mot selskapets nåværende drift. Nye tiltak og endrede arbeidsoppgaver gjør imidlertid at det i årene fremover vil være behov for kompetanseutvikling og gjennomføringskapasitet. Styret vil derfor løpende vurdere selskapets organisasjon opp mot de oppgaver selskapet skal løse, slik det er beskrevet i selskapsstrategien.

Drammen, 7. mars 2017

Resultatregnskap

Driftsinntekter Note 2016 Budsjett 2015
Salgsinntekt 13 214 782 354 211 539 888 201 942 713
Annen driftsinntekt 13 21 647 508 23 014 843 21 588 597
Sum driftsinntekter 236 429 862 234 554 731 223 531 310
Driftskostnader Note 2016 Budsjett 2015
Varekostnad 206 877 318 211 492 383 217 144 925
Lønnskostnad 6, 7 19 263 973 19 894 437 16 870 251
Avskrivning 1 9 071 071 7 374 104 5 255 151
Annen driftskostnad 1, 7 6 799 944 7 989 200 5 576 525
Sum driftskostnader 242 012 306 246 750 124 244 846 852
Driftsresultat -5 582 444 -12 195 393 -21 315 542
Finansinntekter og finanskostnader Note 2016 Budsjett 2015
Annen finansinntekt 1 825 517 1 650 784 1 864 018
Annen finanskostnad 2 352 112 2 534 199 827 512
Netto finansposter -526 595 -833 415 1 036 506
Ordinært resultat før skattekostnad -6 109 039 -13 078 808 -20 279 036
Skattekostnad på ordinært resultat 5 1 046 187 612 000 692 351
Årsresultat før fremføring gebyrinntekter -7 155 226 -13 690 808 -20 971 388
Til fremføring mot gebyrinntekter senere år 3 -11 973 818 -18 217 156 -23 585 889
Årsresultat 4 818 592 4 526 348 2 614 501
Overføringer Note 2016 Budsjett 2015
Overføringer annen egenkapital 9 4 818 592 4 526 348 2 614 501
Sum overføringer 4 818 592 4 526 348 2 614 501

Balanse

Anleggsmidler Note 2016 2015
Immaterielle eiendeler
Utsatt skattefordel 5 141 745 173 486
Sum immaterielle eiendeler 141 745 173 486
Varige driftsmidler
Gjenvinningsstasjoner 1 142 553 899 144 668 661
Avfallsbeholdere 1 14 368 438 16 851 581
Driftsløsøre, inventar, kontormaskiner ol. 1 3 074 611 676 236
Sum varige driftsmidler 159 996 948 162 196 478
Sum anleggsmidler 160 138 693 162 369 964
Omløpsmidler Note 2016 2015
Fordringer
Kundefordringer 11 311 267 11 633 325
Andre fordringer 10 9 515 204 16 747 787
Til fremføring mot gebyrinntekter senere år 3 551 005 15 691
Sum fordringer 21 377 476 28 396 802
Bankinnskudd, kontanter og lignende 2 125 415 801 46 419 247
Sum omløpsmidler 146 793 277 74 816 050
Sum eiendeler 306 931 970 237 186 013
Egenkapital Note 2016 2015
Innskutt egenkapital
Innskutt egenkapital 8, 9 1 000 000 1 000 000
Sum innskutt egenkapital 1 000 000 1 000 000
Opptjent egenkapital
Annen egenkapital 9 19 991 910 15 173 319
Sum opptjent egenkapital 19 991 910 15 173 319
Sum egenkapital 20 991 910 16 173 319
Gjeld Note 2016 2015
Avsetninger for forpliktelser
Pensjonsforpliktelser 4 9 007 103 8 715 222
Andre avsetninger for forpliktelser 10, 11 15 691 077 16 631 178
Sum avsetning for forpliktelser 24 698 180 25 346 400
Annen langsiktig gjeld
Gjeld til kredittinstitusjoner 1, 10 186 666 660 100 000 000
Sum annen langsiktig gjeld 186 666 660 100 000 000
Kortsiktig gjeld
Leverandørgjeld 22 975 892 31 873 924
Betalbar skatt 5 1 014 446 609 778
Skyldige offentlige avgifter 1 636 722 1 519 579
Annen kortsiktig gjeld 12 6 149 837 7 426 187
Til fremføring mot gebyrinntekter senere år 3 42 798 323 54 236 827
Sum kortsiktig gjeld 74 575 220 95 666 296
Sum gjeld 285 940 060 221 012 695
Sum egenkapital og gjeld 306 931 970 237 186 013

Noter

REGNSKAPSPRINSIPPER

Årsregnskapet er satt opp i samsvar med regnskapsloven og god regnskapsskikk. De benyttede prinsipper er i samsvar med tidligere år.

DRIFTSINNTEKTER

Inntektsføring ved salg av varer skjer på leveringstidspunktet. Gebyrer inntektsføres etter hvert som tjenesten utføres.

OMLØPSMIDLER/KORTSIKTIG GJELD

Omløpsmidler og kortsiktig gjeld omfatter poster som forfaller til betaling innen ett år etter balansedagen, samt poster som knytter seg til varekretsløpet. Øvrige poster er klassifisert som anleggsmiddel/langsiktig gjeld. Omløpsmidler vurderes til laveste av anskaffelseskost og virkelig verdi. Kortsiktig gjeld balanseføres til nominelt beløp på etableringstidspunktet.

ANLEGGSMIDLER/LANGSIKTIG GJELD

Anleggsmidler omfatter eiendeler bestemt til varig eie og bruk. Anleggsmidler vurderes til anskaffelseskost. Varige driftsmidler balanseføres og avskrives over driftsmidlenes økonomiske levetid. Varige driftsmidler nedskrives til virkelig verdi ved verdifall som forventes å ikke være forbigående. Nedskrivningen reveseres når grunnlaget for nedskrivningen ikke lenger er til stede. Langsiktig gjeld balanseføres til nominelt beløp på etableringstidspunktet.

FORDRINGER

Kundefordringer og andre fordringer oppføres til pålydende etter fradrag for avsetning til forventet tap. Avsetning til tap gjøres på grunnlag av individuelle vurderinger av de enkelte fordringene. I tillegg gjøres det for øvrige kundefordringer en uspesifisert avsetning for å dekke antatt tap.

Selskapets kundefordringer på husholdningsabonnenter er sikret ved legalpant og det er således ikke satt av til tap på disse fordringene.

FREMFØRING AV OVER- OG UNDERSKUDD

Virksomheten er regulert av Forurensningsloven. I henhold til Forurensningslovens § 34 skal kostnadene dekkes fullt ut gjennom gebyrinntektene. I henhold til retningslinjer for beregning av selvkost for kommunale betalingstjenester utgitt av Kommunal- og Regionaldepartementet, kan over- eller underskudd fremføres innenfor et 3- til 5-årsperspektiv for å utjevne svingninger i inntekter og kostnader. Det utarbeides særskilte selvkostregnskaper pr. kommune.

I balansen er akkumulert over- og underskudd henholdsvis klassifisert som kortsiktig gjeld og kortsiktige fordringer.

PENSJONER

En ytelsesplan er en pensjonsordning som ikke er en innskuddsplan. Ved regnskapsføring av pensjon som er ytelsesplan, kostnadsføres forpliktelsen over opptjeningstiden i henhold til planens opptjeningsformel. Allokeringsmetode tilsvarer planens opptjeningsformel med mindre det vesentlige av opptjeningen skjer mot slutten av opptjeningsperioden. Lineær opptjening legges da til grunn. For pensjonsordninger etter lov om foretakspensjon anvendes således lineær opptjening.

Estimatavvik og virkningen av endrede forutsetninger har tidligere blitt amortisert over forventet gjenværende opptjeningstid i den grad de overstiger 10 % av den største av pensjonsforpliktelsen og pensjonsmidlene (korridor). Prinsippet ble endret i 2014 slik at hele amortiseringen av akkumulert tap er kostnadsført. Virkningen av planendringer med tilbakevirkende kraft som ikke er betinget av fremtidig ansettelse, innregnes i resultatregnskapet umiddelbart. Planendringer med tilbakevirkende kraft som er betinget av fremtidig ansettelse, fordeles lineært over tiden frem til ytelsen ikke lenger er betinget av fremtidig ansettelse.

Netto pensjonsforpliktelse er differansen mellom nåverdien av pensjonsforpliktelsene og verdien av pensjonsmidler som er avsatt for betaling av ytelsene. Pensjonsmidlene vurderes til virkelig verdi. Måling av pensjonsforpliktelse og pensjonsmidler gjennomføres på balansedagen. Arbeidsgiveravgift er inkludert i tallene, og er beregnet av netto faktisk underfinansiering.

SKATT

Skattekostnaden i resultatregnskapet omfatter både periodens betalbare skatt og endring i utsatt skatt. Utsatt skatt beregnes med 24 % på grunnlag av de midlertidige forskjeller som eksisterer mellom regnskapsmessige og skattemessige verdier, samt ligningsmessig underskudd til fremføring ved utgangen av regnskapsåret, vedrørende næringsdelen av virksomheten. Skatteøkende og skattereduserende midlertidige forskjeller som reverserer eller kan reversere i samme periode, er utlignet og nettoført.

KONTANTSTRØMOPPSTILLING

Kontantstrømoppstillingen er utarbeidet etter den indirekte metode. Kontanter og kontantekvivalenter omfatter kontanter, bankinnskudd og andre kortsiktige, likvide plasseringer.

Note 1 Anleggsmidler - finansiering

Gjenvinningsstasjoner Avfallsbeholdere mm. Driftsløsøre, inventar, kontormarskiner ol. Sum
Anskaffelseskost pr. 01.01 147 861 337 92 494 688 3 110 148 243 466 173
Tilgang 3 950 720 135 450 2 785 371 6 871 541
Avgang 0 0 0 0
Anskaffelseskost pr. 31.12 151 812 057 92 630 138 5 895 519 250 337 714
Akkumulerte avskrivninger pr. 31.12 -9 258 158 -78 261 700 -2 820 908 -90 340 766
Bokført verdi pr. 31.12 142 553 899 14 368 438 3 074 611 159 996 948
Årets avskrivninger 6 065 482 2 618 593 386 996 9 071 071
Budsjetterte investeringer 69 100 000 1 200 000 1 700 000 72 000 000
Økonomisk levetid 16-30 år (leieperioden på tomten) 8-10 år 3-5 år
Avskrivningsplan Lineær Lineær Lineær
Årlig leie av ikke balanseførte driftsmidler 0 0 12 048 12 048

Gjennomsnittlig gjenstående leieperiode på de leide driftsmidlene er 3 år.

Finansiering 2016
Investeringer i varige driftsmidler 6 871 541
Finansiert ved langsiktig gjeld -6 871 541
Egenkapitalfinansiert 0

Note 2 Betalingsmidler

Bundne innskudd 2016 2015
Depositum 0 354 603
Skattetrekksmidler 779 444 744 259
Sum 779 444 1 098 862

Selskapet har pr. 31.12.2016 en trekklimit på kassekreditten på 25 millioner kroner.

Note 3 Til fremføring mot senere års gebyrinntekter

Kommune / avdeling Akkumulert under-/ overskudd pr. 01.01.16 Årets resultat Akkumulert under-/ overskudd pr. 31.12.16
Drammen 15 172 142 -4 145 555 11 026 587
Hurum 3 364 829 -1 211 212 2 153 617
Lier 6 302 137 -233 477 6 068 659
Modum 291 270 812 843 1 104 113
Nedre Eiker 8 234 354 -1 353 838 6 880 516
Røyken 6 458 500 -3 080 025 3 378 475
Sande 2 943 140 -804 681 2 138 459
Svelvik 3 475 800 -671 481 2 804 318
Øvre Eiker 7 994 656 -751 078 7 243 579
Farlig avfall næring -15 691 -535 314 -551 005
Sum 54 221 136 -11 973 818 42 247 319
Hvorav:
Sum akk. underskudd til fremføring (-) -15 691 -535 314 -551 005
Sum akk. overskudd til fremføring (+) 54 236 827 -11 438 503 42 798 324

Note 4 Pensjoner

Selskapet er pliktig til å ha tjenestepensjonsordning etter lov om obligatorisk tjenestepensjon. Selskapets pensjonsordninger tilfredsstiller kravene i denne lov.

Foretaket har en kollektiv pensjonsordning for sine ansatte i Drammen Kommunale Pensjonskasse. Tjenestepensjonsordningen gir ved full opptjening en alderspensjon som sammen med folke- trygdens ytelser utgjør en samlet pensjon på 66 % av pensjonsgrunnlaget. Fremtidige premier / pensjonsforpliktelser vil påvirkes av risikomessige over- og underskudd på nåværende og tidligere ansatte både i foretaket, Drammen kommune og andre foretaksansatte som inngår i ordningen (multiemployer plan). Premien vil også være påvirket av avkastning, lønnsvekst og utvikling i folke- trygdens grunnbeløp.

Pensjonskostnad 2016 2015
Nåverdi av årets pensjonsopptjening 2 036 997 2 213 381
Rentekostnad av pensjonsforpliktelsen 559 153 499 091
Amortisering av akkumulert tap/gevinst 78 109 -1 506 518
Avkastning på pensjonsmidlene -547 641 -450 168
Arbeidsgiveravgift 299 853 106 566
Netto pensjonskostnad 2 426 471 862 352
Pensjonsforpliktelse 2016 2015
Beregnede pensjonsforpliktelser 25 259 770 23 503 740
Pensjonsmidler (til markedsverdi) -17 365 727 -15 865 508
Akkumulert gevinst (tap) 0 0
Arbeidsgiveravgift 1 113 060 1 076 991
Netto pensjonsforpliktelse 9 007 103 8 715 222
Økonomiske forutsetninger 2016 2015
Diskonteringsrente 2.40 % 2.40 %
Forventet lønnsregulering 2.75 % 2.75 %
Forventet pensjonsreguleringer 1.50 % 1.50 %
Forventet G-regulering 2.25 % 2.25 %
Forventet avkastning på pensjonsmidler 3.60 % 3.30 %

Avtalefestet pensjon, AFP 62-64 år, er en tariffavtalt arbeidsgiverpensjon som beregnes og utbetales av Drammen Kommunale Pensjonskasse, men finansieres i sin helhet av Renovasjonsselskapet for Drammensregionen IKS.

Forpliktelse for AFP 62-64 år er avsatt med kr 0 pr. 31.12.2016.

Note 5 Skatt

Skattegrunnlaget 2016 2015
Ordinært resultat før skattekostnad -6 109 039 -20 279 036
Til fremføring mot gebyrinntekter senere år 11 973 818 23 585 889
Selvkostrenter 810 214 1 268 521
Kapitalavkastningsrenter -2 008 554 -1 978 313
Resultat farlig avfall (næring) -535 314 -15 691
Ordinært resultat før skattekostnad (næring) 4 131 125 2 581 369
Permanente forskjeller 29 999 25 150
Endring midlertidige forskjeller -103 340 -348 082
Skattegrunnlag 4 057 784 2 258 437
Skattekostnad 2016 2015
Betalbar skatt (25 % i år, 27 % i fjor) 1 014 446 609 778
Endring utsatt skatt 25 835 68 694
Effekt av endring i skattesats 5 906 13 879
Skattekostnad 1 046 187 692 351
Oversikt over midlertidige forskjeller 2016 2015
Varige driftsmidler 244 218 109 075
Fordringer -75 000 -75 000
Pensjonsforpliktelser -728 675 -697 218
Regnskapsmessige avsetninger -31 147 -30 800
Netto midlertidige forskjeller pr. 31.12. -590 603 -693 943
Utsatt skattefordel (24 % i år, 25 % i fjor) -141 745 -173 486
Betalbar skatt i balansen 2016 2015
Beregnet skatt av årets resultat 1 014 446 609 778
Betalbar skatt i balansen 1 014 446 609 778

Selskapet ba i 2013 skatteetaten om en fornyet vurdering av skatteplikten. Ihht. uttalelse fra skatteetaten datert 05.09.2013 vurderes det at skattefritaket etter skatteloven § 2-32 første ledd opprettholdes for selskapets håndtering av husholdningsavfall fra eierkommunene. Når det gjelder avfall fra næringskunder som skoler, barnehager og offentlige bygg, uttaler skatteetaten at virksomheten vil være skattepliktig etter skattelovens § 2-32 annet ledd.

Det er dermed beregnet og avsatt betalbar skatt i regnskapet.

Note 6 Lønnskostnad

Lønnskostnad 2016 2015
Lønn 14 308 657 13 110 101
Arbeidsgiveravgift 2 316 309 2 074 200
Pensjonskostnader 2 188 498 879 199
Andre lønnsrelaterte ytelser 450 509 806 750
Sum 19 263 973 16 870 251

Selskapet har i 2016 sysselsatt 22 årsverk. Dette er det samme som i 2015.

Note 7 Ytelser/godtgjørelser m.v. til daglig leder, styret og revisor

Ytelser til ledende personer: Styret Daglig leder
Lønn 352 242 1 148 137
Andre ytelser 0 9 578
Pensjonsutgifter 0 136 200
Sum 352 242 1 293 915
Revisor

Kostnadsført revisjonshonorar for 2016 utgjør kr 100 235, i tillegg utgjør honorar for andre tjenester kr 89 738. Beløpene er eksklusiv mva.

Note 8 Innskuddskapital og andelseierinformasjon

Innskuddskapitalen i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen IKS pr. 31.12 utgjør 1,0 millioner kroner.
Selskapet har følgende andelseiere pr. 31.12:

Eiere Eierandel
Drammen Kommune 33.8 %
Lier Kommune 13.2 %
Nedre Eiker Kommune 12.6 %
Røyken Kommune 10.0 %
Øvre Eiker Kommune 9.3 %
Modum Kommune 7.7 %
Hurum Kommune 5.1 %
Sande Kommune 4.5 %
Svelvik Kommune 3.8 %
Sum 100%

Note 9 Egenkapital

Innskutt egenkapital Annen egenkapital Sum
Egenkapital pr. 01.01 1 000 000 15 173 319 16 173 319
Årets resultat 1) 0 4 818 592 4 818 592
Egenkapital pr. 31.12 1 000 000 19 991 910 20 991 910
1) Spesifikasjon av årets resultat: 2016 2015
Ordinært resultat før skattekostnad (næring) 4 131 125 2 581 369
Resultat farlig avfall næring tilbakeført 535 314 15 691
Skattekostnad på ordinært resultat næring -1 046 187 -692 351
Selvkostrenter -810 214 -1 268 521
Kapitalavkastningsrenter 2 008 554 1 978 313
Årets resultat 4 818 592 2 614 501

Note 10 Fordringer og gjeld

Ingen av foretakets fordringer forfaller senere enn ett år etter regnskapsårets slutt.

Av foretakets gjeld forfaller kr 175 136 729 til betaling senere enn 5 år etter regnskapsårets slutt.

Selskapets gjeld er ikke sikret ved pant som følge av at eierkommunene, basert på selskapsformen, hefter for selskapets gjeld.

Note 11 Avsetning etterdrift

Kommune 2016 2015
Drammen 0 0
Hurum 1 582 512 1 617 933
Lier 3 021 717 3 452 797
Modum 2 424 392 2 592 382
Nedre Eiker 3 143 191 3 305 126
Røyken 2 815 488 2 821 796
Sande 1 856 229 1 974 894
Svelvik 0 0
Øvre Eiker 847 547 866 250
Sum 15 691 077 16 631 178

RfD har ansvar for å dekke etterdriftskostnader der hvor husholdningsavfall historisk har blitt deponert. Det ble i 2014 og 2015 arbeidet med å kartlegge og estimere hvor store etterdriftskostnader det er påregnelig at vil komme. Med bakgrunn i beregningene er det avsatt for etterdriftskostnader i tråd med tabellen over. I regnskapsåret 2016 er det kostnadsført etterdriftskostnader med kr 1 082 772.

Avsetningen er nåverdien av estimerte kostnader til etterdrift i kontraktsperioden med kommunene. Det er en viss sansynlighet for at etterdriftsperioden og dermed kontraktene med kommunene må forlenges, imidlertid er det pr. nå ikke mulig å estimere størrelsen på denne delen av forpliktelsen pålitelig, og den er således ikke regnskapsført i tråd med NRS 13 Usikre forplikteler og betingede eiendeler. Det samme gjelder etterdrift for deponiene i Drammen og Svelvik hvor det p.t. ikke er noen tiltak som belastes abonnentene.

Note 12 Betingede hendelser

Selskapet er under en pågående rettssak med en leverandør som har ytt konsulenttjenester til selskapet. Dommen er pr. dato for regnskapsavleggelse ikke rettskraftig. Utfallet av dommen er usikkert og et eventuelt oppgjør som følge av en rettskraftig dom anses ikke å kunne måles pålitelig, og er følgelig ikke regnskapsført i henhold til NRS 13. Det er imidlertid avsatt for kostnader knyttet til hovedforhandlingene. Hendelsen er ikke forventet å få vesentlig innvirkning på regnskapet slik det foreligger.

Note 13 Driftsinntekter

2016 2015
Pr. Virksomhetsområde
Gebyrinntekter 214 782 355 201 942 713
Salg av avfallstyper 21 647 508 21 588 597
Sum 236 429 862 223 531 310
Geografisk fordeling
Norge 236 429 862 223 531 310

Kontantstrømanalyse

Kontantstrømmer fra operasjonelle aktiviteter 2016 2015
Ordinært resultat før skatt -6 109 039 -20 279 036
Periodens betalte skatt -609 778 -393 108
Gevinst ved salg av anleggsmidler 0 -28 000
Ordinære avskrivninger 9 071 071 5 255 151
Endring i kundefordringer og leverandørgjeld -8 575 974 1 938 483
Forskjell mellom kostnadsført pensjon og inn-/utbetalinger 291 881 -1 458 622
Forskjell mellom kostnadsført etterdrift og inn-/utbetalinger -940 101 1 045 273
Endring i andre tidsavgrensningsposter 6 073 374 -1 361 261
Netto kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter -798 566 -15 281 120
Kontantstrømmer fra investeringsaktiviteter 2016 2015
Innbetalinger ved salg av varige driftsmidler 0 28 000
Utbetalinger ved kjøp av varige driftsmidler -6 871 541 -128 630 039
Netto kontantstrøm fra investeringsaktiviteter -6 871 541 -128 602 039
Kontantstrømmer fra finansieringsaktiviteter 2016 2015
Innbetaling ved opptak av ny langsiktig gjeld 100 000 000 100 000 000
Utbetalinger ved nedbetaling av langsiktig gjeld -13 333 340 0
Netto kontantstrøm fra finansieringsaktiviteter 86 666 660 100 000 000
Netto endring i likvider i året 78 996 553 -43 883 159
Kontanter og bankinnskudd pr. 01.01. 46 419 247 90 302 407
Kontanter og bankinnskudd pr. 31.12. 125 415 801 46 419 247